Alla inlägg den 13 maj 2012

Av religionsresan - 13 maj 2012 19:45

En moské är en muslimsk byggnad avsedd för bön, predikan och undervisning. Moskéer kan se lite olika ut men kännetecknas av sina minariteter. Där brukar böneutroparen kalla till bön fem gånger om dagen, men de flesta böneutropare har utbytts med ett högtalarsystem. En moské brukar även ha kupolformade tak. Utanför moskén finns alltid en fontän eller likanande innan en gudstjänst. Troende muslimer brukar oftast be en gång i veckan, oftast på fredagar. Bönen brukar ledas av en imam. I Sverige finns inga moskéer, men det finns källarmoskéer som oftast är källare, föreningssalar eller en lägenhet. Enbart i Rosengård finns ungefär 15 källarmoskéer.


Att utföra Sajdah, att falla ned inför Gud, visar människans ödmjukhet inför sin Skapare. Att falla ned inför Gud är också ett tecken på att man lyder Honom och accepterar Hans överhöghet. Sajdah betyder "tillbedja, nedfalla". 

I alla moskéer finns en bönenisch, en s.k Mihrab, som är riktad mot Mekka och den heliga moskén. På så vis ber alla muslimer i samma riktning, vilket symboliserar muslimernas enhet och deras strävan efter samma mål - att följa Guds lagar och vara Honom till behag. I bönen är muslimerna helt koncentrerade på sin andakt och därför bör moskéernas utsmyckningar vara enkla och diskreta, för att inte avleda uppmärksamheten. 


(Moskén i förra inlägget ligger i Burnei) 


Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Moské, http://www.islamiska.org/s/moske.htm

Av religionsresan - 13 maj 2012 13:30

 
Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Hejsan!
På denna blogg kommer jag skriva om en religionsresa, där jag kommer besöka olika länder för att att undersöka värlsreligionerna :)

Fråga mig

2 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du tänka dig att bli religiös?
 Ja
 Nej
 Kan ej besvara frågan då jag ej har tillräckligt med kunskap om de olika världsreligionerna!

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards